Glivice na nohtih

Trdovratna nadloga, ki se naseli najprej med prste na nogah, ker jim je tam prijetno toplo, nato pa se preseli na nohte. Glivično okužbo nohtov boste prepoznali po lisah na nohtih in tudi po drugih spremembah, kot so porumenelost, zadebelitev nohta, lomljenje in celo bolečine ob pritisku na noht ali ob hoji.

Okužbo boste najhitreje pridelali v vlažnih skupnih prostorih, kot so javne kopalnice ali bazeni. Ko se enkrat naseli na noht, traja kar nekaj časa, da se je človek reši. Prav tako bodite pozorni pri uporabi izposojene obutve (čevlji za bovling, drsalke itd.). Če se vam kljub preventivi primeri, da se boste morali spopasti s to nadlogo, pa vam bodo vsekakor v pomoč spodnji nasveti.

1. Zdravljenje s proti-glivičnimi zdravili

Če bo vaš zdravnik oziroma dermatolog ocenil, da ste primeren kandidat za zdravljenje z zdravili, vam bo predpisal tablete proti glivicam. Ker nohti rastejo počasi, bo ta kura trajala kar nekaj mesecev, preden bo vaš noht znova lep in zdrav.

2. Lak, ki vsebuje citrukpirus

Na tržišču obstaja tudi prav poseben lak, ki se dokazano učinkovito spopade z glivično okužno nohtov. Pri tej opciji je potrebno poudariti, da je lak učinkovit le v primeru, ko prizadetost nohta ne presega ene tretjine površine samega nohta. Slabost te metode je, da potrebuje tudi več kot eno leto za končen rezultat.

3. Odprava glivic po naravni poti

Ker se nas večina otepa zdravil in druge kemije, bi seveda radi glivice odpravili po naravni poti. Tu velja opozoriti, da so glivične okužbe precej trdovratna zadeva, ki največkrat potrebuje mnenje zdravnika s tega področja. Ta lahko s posebnim dermatoskopom ugotovi, za katero vrsto glivičnega obolenja gre in predpiše ustrezno terapijo.

Glivična obolenja
Glivične okužbe so trdovratna zadeva, ki pogosto zahteva mnenje zdravnika.

Kar se naravnih sovražnikov glivic tiče, pa marsikdo prisega na sirotko. Obkladke iz sirotke naj bi večkrat na teden pred spanjem polagali na oboleli noht in to počeli pol leta, kolikor za svojo rast potrebuje noht. Tudi Propolis naj bi se dobro obnesel pri tovrstnih tegobah. Propolis je znan kot velik borec proti različnim okužbam in dobro ime ga spremlja tudi v tem primeru. Med drugim je med pričevanji mogoče zaslediti uspehe ob uporabi jabolčnega kisa, limoninega soka, sode bikarbone in eteričnega olja sivke.

Velja si zapomniti, da je potrebno poskrbeti za nohte (predvsem na nogah) na način, da so v čim bolj suhem okolju. Po kopanju v bazenu se oprhajte, noge pa še posebej skrbno namilite in izperite ter dobro osušite. V primeru, da obutev premoči, nikar ne puščajte svojih nog več ur v objemu vlage.

Če do okužbe pride, pa nikoli ne zavlačujte na način »saj bo«, kajti dlje kot boste čakali, težje bo odpraviti glivice z nohtov. Bodite pozorni tudi na vsakršne spremembe, zadebelitev, obarvanje nohta ali spremembo oblike.

Comments are closed.