Vlaga v stanovanju

Za dihanje človek potrebuje ustrezno vlažen zrak, saj lahko v primeru preveč suhega zraka pride do težav s suho sluznico, kašljem, pri pretirani vlažnosti pa dihanje postane težko. A preveč vlage v vašem domu je lahko precej velika težava tudi na drugem področju. Prekomerna vlažnost zraka namreč lahko povzroči nastanek zidne plesni, ki škoduje tako vašemu zdravju kot splošnemu stanju sten in pohištva.

Obstaja več možnih vzrokov za prekomerno vlažnost, kot so slaba toplotna izolacija, nezadostno prezračevanje ter okna in vrata, ki ne omogočajo kroženja zraka. Na srečo obstaja kar nekaj ukrepov, s katerimi lahko preprečite vlago v svojem domu ter ga ohranite čistega in primernega za bivanje.

Izboljšajte prezračevanje

Eden od najučinkovitejših načinov za zmanjšanje prekomerne vlažnosti je izboljšanje prezračevanja v vašem domu. To lahko vključuje namestitev visokokakovostnih prezračevalnih sistemov, rednejše odpiranje oken ter ustrezno tesnjenje vseh oken in vrat, da lahko zrak prosto kroži po prostorih.

Poleg tega morate poskrbeti, da na vseh prezračevalnih odprtinah ali izpušnih ventilatorjih ni ovir, saj lahko le tako delujejo učinkovito. Z rednim prezračevanjem – nekajkrat na dan po pet minut – boste poskrbeli za prepih, ki bo odnesel iztrošen in vlažen zrak iz stanovanja ter ga zamenjal s svežim.

Uporabite razvlažilec zraka

Razvlažilec zraka je odličen način za zmanjšanje prekomerne vlage v vašem domu, saj iz zraka in vlažnih sten odstrani do nekaj 10 l vode na dan. To je še posebej koristno po večjih vzdrževalnih delih na nepremičnini in po morebitnih poplavah iz različnih razlogov.

Ne pozabite, da je treba razvlažilce zraka redno prazniti. Rezervoar je treba izprazniti vsaj enkrat na dva dni, da bo še naprej pravilno deloval. Seveda so navodila lahko različna glede na model, ki ga pri tem uporabljate. Povejmo denimo, da imajo v podjetju Frisema d.o.o. na voljo razvlažilce zraka za najem, ki so zmožni iz zraka in sten na dan odstraniti kar do 55 l vode.

Preverite vodovodne sisteme in izolacijo

Previsoka raven vlage zraka je lahko tudi posledica napake v vodovodnem sistemu, kot so okvarjene cevi ali napaka v gradnji, ki je povzročila, da se v zaprtih prostorih nabira prevelika količina vlage. V največ primerih gre za neprimerno izolacijo.

Zidno plesen je mogoče dokaj hitro odstraniti s sten, a se ta žal še prehitro vrne. Da bi dokončno opravili z njo, boste morali najprej poskrbeti za izvorni problem. Torej, poiskati ključno težavo in jo odpraviti. To lahko pomeni popravilo vodovodne napeljave, zamenjavo izolacije, nova okna ali nov prezračevalni sistem.

Vpliv na estetiko in zdravje

To je le nekaj ukrepov, s katerimi si lahko pomagajo lastniki stanovanj, ko se poskušajo izogniti zidni plesni v svojih domovih. Ne le zaradi estetskih, temveč tudi zaradi zdravstvenih razlogov (zlasti za ljudi s kroničnimi boleznimi ali pljučnimi težavami) je pomembno, da smo pozorni na kvaliteto zraka.

Z rednim odpiranjem oken poskrbimo za primerno relativno vlažnost zraka, po potrebi pa se zatečemo tudi k nekaterim drugim ukrepom, če samo prezračevanje ni dovolj. S tem bomo zagotovili, da bo naš dom ostal čist in zdrav prostor, kjer se lahko brez skrbi sprostimo in uživamo vsak dan!

Comments are closed.