Zaščita zunanjih lesenih površin

Les je lep in bo lep ostal še dolga leta, če bomo pravilno poskrbeli zanj. In ne gre zgolj za videz, pač pa tudi za njegovo funkcionalnost. Les uporabljamo v različne namene, ko pa razmišljamo o zaščiti, je prva pomembna informacija, ali se les nahaja znotraj hiše ali zunaj.

Od tega je odvisna tudi izbira zaščite za les. Jasno je, da so lesene površine zunaj neprimerno bolj obremenjene kot tiste znotraj. Če so lesene talne obloge pod udarom naših čevljev, tačk hišnih ljubljenčkov in politih tekočin, pa je zunanji les ves čas na udaru vremenskih sprememb.

Temperaturne spremembe

Zaščita zunanjega lesa je pomembna iz več razlogov. Omenimo najprej velike temperaturne spremembe, ki segajo vse od poletnih 40 °C do zimskih -20 °C. Les diha, se širi in krči. Seveda se iz tega razloga lahko tudi poškoduje in deformira.

Olje za trdi les WOODEX Hardwood Oil
Olje za trdi les WOODEX Hardwood Oil – Barvajmo.si

Nujno je, da zunanji les primerno zaščitimo tudi pred sevanjem UV žarkov, kar dosežemo, če uporabimo primerno olje za les. Ne uporabljamo pa laka, saj ta sčasoma izgubi prožnost in pojavijo se razpoke, skozi katere do lesa brez težav pride vlaga, ki ga počasi uničuje.

Zaščita pred škodljivci

Lesa ne napadajo zgolj vremenske spremembe, visoke, nizke temperature in dež, pač pa tudi različni škodljivci, kot so glive in insekti. V ta namen zunanji les zaščitimo z impregnacijskimi sredstvi. Gre za temeljno zaščito lesa, za katero je bistvenega pomena, da je izvedena kvalitetno.

Biocidni premaz za zaščito lesa WOODEX Aqua Base Plus
Biocidni premaz za zaščito lesa WOODEX Aqua Base Plus – Barvajmo.si

Ena pogostejših napak pri impregnaciji lesa je, da si ne vzamemo dovolj časa. Največkrat se dela lotimo na hitro, s čopičem premažemo in menimo, da smo les pred škodljivci zaščitili. Impregnacija, ki je izvedena kvalitetno, je narejena na način, da se les v impregnacijskem sredstvu namaka vsaj 24 ur.

Vrtna garnitura na udaru

Če ste že kdaj kupovali vrtno garnituro, potem veste, da res ni poceni. V osnovi je najverjetneje zaščitena, a lahko njeno življenjsko dobo z ustreznim ravnanjem kasneje še bistveno podaljšamo. Vsako pomlad je potrebno pohištvo pregledati, sanirati morebitne poškodbe in poskrbeti za zaščito, če je ta dotrajana. Veliko dobrega naredimo tudi, če imamo možnost takšno vrtno garnituro preko zime pospraviti na suho in toplo.

Naravno olje za les WOODEX Bioleum
Naravno olje za les WOODEX Bioleum – Barvajmo.si

Leseno površino pred nanašanjem zaščite vsaj rahlo pobrusimo, očistimo, posušimo in šele nato nanesemo ustrezno zaščito. Pri uporabi in nanašanju pa vedno sledimo navodilom proizvajalca in nanesemo toliko slojev, kot je zapisano. V nasprotnem primeru se kaj lahko pripeti, da zaščita ne bo učinkovita in se bodo pojavile težave še precej prej, kot bi bilo to pričakovano.

Comments are closed.