Harmonika

Le malokdo ve, da je harmonika v 19. stoletju nastala kot stranski produkt izumljanja govorečega stroja. Nastala je v času, ko je vse kazalo na to, da ima mehanika – kot izjemno hitro razvijajoča se veda – odgovore na vsa vprašanja.

Izumitelj harmonike je Christian Friedrich Ludwig Buschmann, nemški izdelovalec inštrumentov. Nekateri temu oporekajo, saj je bilo nekaj podobnih inštrumentov izdelano že veliko časa pred tem. Prve orgle naj bi bile namreč sestavljene že leta 246 pred našim štetjem.

1. Harmonika najprej predvsem ženski inštrument

Harmonika je na začetku veljala za ljudski inštrument in ni imel veliko veljave. Za svojega so ga vzeli predvsem meščani, med katerimi je bil zlasti priljubljen pri ženskih uporabnicah.

Dekle igra na harmoniko
Danes za harmoniko poprime vse več predstavnic nežnejšega spola.

Veliko predstavnic ženskega spola je za harmoniko pisalo tudi skladbe in tako so s tem dejanjem še bolj prišle na svoj račun. V 19. stoletju je bila uporaba godal za ženske prepovedana, še posebej igranje na čelo. Zaradi tega niso smele igrati glasbe, pisane za godalni kvartet. S harmoniko pa se je to spremenilo.

2. Harmonika kot spremljevalka zgodovinskih dogodkov

Harmonika velja za izjemno mobilen inštrument, zato ni čudno, da je sodelovala na vseh večjih zgodovinskih dogodkih. Spremljala je partizane, ozvočila je nastajanje nove alternativne kulture in zagodla ob zadnjih večjih protestih v Ljubljani.

Med partizani je veljala za najbolj priljubljen inštrument; na fronti je bila prisotna v 1. svetovni vojni. Znano je, da je tudi nemška vojska Evropo okupirala ob zvokih harmonike. Tovrstni inštrument se je odlično prilagodil nacionalnim in tudi revolucionarnim etosom; slovenskemu, finskemu, ruskemu.

3. Rekord v igranju harmonike

Slovenci imamo celo vrsto svetovno znanih harmonikarskih prvakov. Zoran Zorko je znan po tem, da je igral harmoniko najdlje časa na svetu, in sicer kar 35 ur in 32 minut.

Svet pozna tri harmonikarske kralje: evropskega Slavka Avsenika, kanadskega Walterja Ostanka in nemškega Frankieja Yankovica. Med najbolj poznane harmonikarske klovne pa sodi “Weird Al” Yankovic.

4. Harmonika povzročila nastanek nove glasbene zvrsti

Na našem območju je bil vpliv glasbe ansambla bratov Avsenik tako močan, da je zaradi tega nastala nova glasbena zvrst, ki je zacvetela tako doma kot tudi v tujini.

Narodna zabavna glasba je popolnoma zasenčila ter izrinila slovensko ljudsko glasbo. Sčasoma je harmonika začela veljati za resen klasičen glasbeni inštrument. Znano pa je, da je pri nas neverjetno dolgo trajalo, da je harmonika svoje mesto dobila tudi na Akademiji za glasbo.

Tudi prihodnost harmonike je izjemno svetla, saj jo dandanes lahko slišimo prav povsod, svoje mesto je dobila celo v rockovskih zasedbah.

Comments are closed.