Lastnosti v podjetništvu

Marsikoga v podjetniške vode zanesejo zgodbe uspešnih podjetnikov, ki se berejo kot “bestsellerji”, a od zgodbic se ne da živeti. Za uspeh v podjetništvu je potrebno imeti marsikaj, zato vam v tem članku predstavljamo 5 lastnosti brez katerih v podjetništvu ne gre.

1. Samodisciplina

Če se boste na podjetniško odpravili z dobro idejo in sanjami o velikem uspehu, to morda ne bo dovolj. Že po kratkem času boste morda deležni kakšnega neuspeha, ali pa vas bo vleklo enkrat v desno drugič v levo. Takšna neodločnost lahko pokoplje še tako zagnanega podjetnika. Potrebovali boste ogromno samodiscipline s katero se boste ves čas znali obdržati na pravi poti. Slediti svoji viziji in seveda poslovnemu načrtu.

2. Pogum

Za uspeh v podjetništvu boste potrebovali pogum. Morda boste imeli na začetku vse potrebno, finančni vložek, poslovni model in najboljšo idejo na svetu. Potem pa se bo pripetilo kaj nepredvidljivega, potencialni partnerji ne bodo videli vaše zgodbe tako kot vi in v vas se bo naselil strah pred neuspehom. Takrat boste potrebovali največ poguma, da boste stopili korak naprej in s svojim primerom dali drugim vedeti, da ste iz pravega testa.

3. Samozavest

Le s pravo mero samozavesti boste lahko v poslovnem svetu dovolj prepričljivi, da boste dosegli uspeh.


Samozavestni ljudje so privlačni za druge saj ponujajo občutek varnosti. Če boste samozavestni in tako predstavljali tudi svojo poslovno idejo, bodo partnerji ali stranke precej raje sodelovali z vami kot sicer. Verjetno ste že slišali, da samozavest prodaja.

4. Prilagodljivost razmeram

Ne bo vedno po vaše in takrat se boste morali znati prilagoditi. Prilagoditi se poslovnim partnerjem ali strankam bo zlata vredno za vas. Zato morate najprej prisluhniti in začutiti energijo, ki vlada v vaši veji na tržišču. Prav tako se boste morali znati prilagoditi konkurenci. Če bo ta napadla, boste morali prilagajati svoj poslovni model na način, da boste ostali konkurenčni.

5. Finančna disciplina

Pri finančni disciplini velja omeniti dvoje. Finančna disciplina v smislu kontroliranja izdatkov glede na obstoječe stanje in finančna disciplina glede poravnavanja obveznosti. Prva je nadvse pomembna zato, ker poslovnež ali podjetje enostavno ne smeta zapraviti več kot proizvedeta, oziroma imata na razpolago. Ta del je ključen tako za uspeh kot sam obstoj podjetja.

Finančna disciplina
V podjetju poraba nikakor ne sme biti večja od zaslužka.

Druga pa je vsekakor pomembna za samo poslovanje. Urejeno poravnavanje odprtih obveznosti pomeni, da podjetje nemoteno deluje, na trgu pa med partnerji in strankami uživa ugled katerega nujno potrebuje za uspešno delovanje. Po drugi strani zamujanje s plačili počasi vodi v nezaželen krog primanjkljaja, nezaupanja in vse bolj oteženega poslovanja. Temu sledi negativna energija, nezadovoljstvo med potrošniki in zgodba se lahko precej klavrno konča.

Vsekakor je to le 5 lastnosti brez katerih v podjetništvu ne gre, niso pa edine. Čeprav je treba biti v podjetništvu drzen in provokativen, pa je potrebno biti tudi previden in discipliniran. Le na tak način lahko neka podjetniška pot vodi do uspeha in srečne zgodbe kakršne potem radi beremo vsi.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja