Varjenje brez poškodb

Brez varjenja v kovinsko predelovalni industriji ne gre. Prav tako pa se ta postopek precej uporablja tudi v različnih avtomehaničnih in drugih delavnicah. Ker gre za delo z napravami pod visokim električnim tokom, visokimi temperaturami, plini in žarečimi delci, je zaščita seveda na prvem mestu.

Ne gre pa le za oblačila in zaščitno opremo. Pred varjenjem je potrebno poskrbeti za kar nekaj reči, preden se postopka lahko varno lotimo. V nadaljevanju pa več o tem, kako zavarovati sebe in okolico, da bi bilo varjenje varno.

1. Pregled opreme

Varilec mora vsekakor poskrbeti za svojo varnost. Ker bo delal s precej nevarnim orodjem, mora pred pričetkom dela posvetiti nekaj pozornosti pregledu naprave, s katero bo varjenje izvajal. V primeru varjenja s pomočjo električnega toka je treba preveriti brezhibnost napeljave in po potrebi zamenjati iztrošene ali poškodovane kable.

Prav tako pa je potrebno opraviti pregled celotne naprave za varjenje. Ta ne sme biti poškodovana ali kazati kakršnikoli znakov okvare. Varjenje lahko poteka tudi s pomočjo gorljivega plina, zato je obvezen pregled jeklenk in cevi, ki vodijo od njih do orodja.

2. Zaščitna oprema

Da bi varilec zavaroval svoje telo pred morebitnimi poškodbami, mora misliti na zaščitno opremo. Varilci neradi nosijo varilske maske, a so le-te eden ključnih elementov, ki ščitijo obraz oči in vrat pred letečimi žarečimi delci in pred močno svetlobo, ki lahko poškoduje vid.

V to opremo lahko prištejemo tudi varilska očala, ki so nekoliko bolj udobna, vendar pa v tem primeru koža obraza in vratu ni zaščitena. Vsekakor pa je potrebno nadeti negorljiv varilski suknjič, rokavice in negorljive hlače. Čevlji morajo ustrezati vsem standardom, priporočeno pa je, da se uporablja tiste z zaščitno kapico za prste.

3. Zaščita delovnega mesta

Ne gre pozabiti niti na zaščito drugih oseb v prostoru in samega delovišča. Ker se pri varjenju kovin lahko sproščajo zdravju nevarni plini, je potrebno poskrbeti za ustrezno prezračevanje. V najslabšem primeru vsaj odpreti okna, še bolje pa je imeti na razpolago ustrezen prezračevalni sistem.

Varnostna oprema za varjenje
Preden se lotite varjenja, poskrbite za ustrezno varnostno opremo.

V zaščito delovnega mesta sodi tudi odstranjevanje morebitnih virov gorenja, kot so mastni madeži in predvsem krpe, ki se rade nahajajo kje pri roki. Le ena iskra je namreč dovolj in že se lahko pripeti prava tragedija. V primeru, da na manjšem prostoru dela več delavcev, se lahko osebni prostor pregradi z varilno zaveso.

4. Oprema za gašenje požara

K varjenju se ne sme nikoli pristopiti, ne da bi prej preverili in poskrbeli za opremo, ki služi gašenju požara. Pri visokih temperaturah se namreč lahko hitro kaj vname, zato mora biti v bližini vse potrebno za ukrepanje.

Bistveno je, da se varilec pouči tako o varjenju kot o gašenju požara, saj ne gre vsakega ognja gasiti z vodo ali kakšnim drugim sredstvom za gašenje, ki morda temu ni primerno. Električne napeljave zagotovo ne smemo polivati z vodo.

5. Opravljen tečaj

Da bo varilec vedno zavarovan in bo varno tudi njegovo delovno mesto, mora pred pričetkom dela v podjetju opraviti ustrezen varilski tečaj. Tam se bo poleg varjenja po izbranem postopku naučil vsega potrebnega okoli varnosti in zaščite.

Prav zato je še kako pomembno, da se tudi domači garažni mojstri poučijo o tem in k delu pristopijo varno. Čeprav se morda komu zdi, da je to popolnoma nepotrebno, pa izkušnje kažejo povsem drugo sliko. Tečaji niso predragi, obenem pa zdravje in življenje niti nimata cene.

Comments are closed.