Saksofonist

Glasba predstavlja velik del našega življenja. Brez nje skorajda ne moremo, zato si jo predvajamo med delom, počitkom, pri kosilu, v avtomobilu, skratka zelo pogosto. Kaj pa tisti, ki se želijo z glasbo povezati na način, da bi jo soustvarjali? Takrat pride na vrsto razmislek o tem, za kateri inštrument prijeti.

Poznamo kup brenkal, godal, klaviatur, pihal in tolkal ter trobil. Izbire je zares ogromno, ampak danes se bomo posvetili igranju saksofona. Če si želite ogledati različne saksofone in zase izbrati idealnega, pokukajte v glasbeno trgovino Symphony.si: https://www.symphony.si/pihala/saksofoni

Zakaj se sploh odločiti za to zanimivo glasbilo? Verjetno je že tako, da nekoga nekaj pritegne, drugega pač ne. V nadaljevanju vam predstavljamo 5 razlogov, zakaj se odločiti za igranje na saksofon.

1. Izrazite svojo kreativnost

Čeprav se nam morda za hip zazdi, da je saksofon glasbilo, ki sodi samo v jazz glasbo, pa je vse prej kot zgolj to. Saksofon najdemo v precej izjemno popularnih skladbah različnih glasbenih zvrsti. Zagotovo se spomnite kakšnega videospota, v katerem na poseben način izstopa prav saksofonist oziroma njegov saksofon.

Baritonski saksofon Roy Benson BS-302
Baritonski saksofon Roy Benson BS-302 – Symphony.si

Gre namreč za glasbilo, ki poleg svojega prilagodljivega zvoka in široke dinamike omogoča prav posebno kreativno izražanje. Saksofon lahko igramo mirno, v elegantni obleki, ali pa nadvse živahno, ko z njim v rokah dobesedno zaplešemo in izrazimo svoja globoka čustva.

2. Izberite si svojega

Če ste pomislili, da je saksofon pač saksofon, ste se motili. Poznamo več vrst tega zelo priljubljenega pihala, a načeloma saksofone delimo na:

  • sopranski,
  • altovski,
  • tenorski,
  • baritonski.

Sopranski saksofon je najmanjši in nanj igramo v višjih tonih. Baritonski je največji in iz njega izvabimo precej nižje, globoke tone. Na ta način je jasno, da lahko vsakdo najde saksofon zase, ne glede na to, ali ste višje oziroma nižje postave. Enostavno zaljubili se boste vanj.

3. Nikoli sami

Saksofon je glasbilo, ki se najbolje znajde v družbi. Torej v kakšnem orkestru ali glasbeni skupini, kar pomeni, da ne boste nikoli sami. Druženje, zabava in ustvarjanje je nekaj, česar boste deležni, če se boste lotili igranja saksofona.

Otroški altovski saksofon MTP mod. Start
Otroški altovski saksofon MTP mod. Start – Symphony.si

Socialni vidik je zelo pomemben, saj boste za razliko od kakšnega osamljenega kitarista vedno obkroženi z ljudmi, ki vam veliko pomenijo. Pred vami so krasni in ustvarjalni dnevi v družbi glasbenikov, s katerimi boste poskrbeli za nove melodije.

4. Čas zase

Čeprav smo prej rekli, da je igranje saksofona odlično z vidika socializacije, pa boste lahko uživali tudi »solo«. Vadba igranja na saksofon, preigravanje lestvic, učenje tehnike in branje not bo nekaj, kar boste z veseljem počeli sami. Ste kak dan slabe volje? 10 minut v družbi s tem glasbilom bo razbilo monotonijo in vso slabo voljo.

5. Izboljšajte svoj spomin

Še en zanimiv vidik tega, zakaj se odločiti za igranje saksofona, je izboljšanje spomina. Znanstveno je namreč dokazano, da učenje igranja na glasbila vpliva na kognitivne sposobnosti.

Prav saksofon pa je eno tistih glasbil, ki še kako zaposli sive celice v možganih, da ves čas delujejo s polno paro. Učenje in branje not, igranje in odpravljanje napak ter sodelovanje s preostalimi glasbeniki bo zares pozitivno delovalo na vaš spomin.

Comments are closed.