Jesenske aktivnosti

Jeseni se marsikomu pripeti, da se v podzavesti odloči, da ta čas enostavno ni primeren za kakšne pretirane fizične aktivnosti. Če niste ravno lastnik psa, ki potrebuje redne sprehode, ali pa »amatersko profesionalni« športnik, se boste zlahka znašli v tem opisu.

Z izgovorom, da se ne bi radi prehladili, ostajamo doma med štirimi stenami in čakamo na lepše čase. Med tem seveda pridno jemo, se redimo in bentimo čez slabo vreme. Naredimo temu konec in se raje odločimo za katero izmed zdravju prijaznih jesenskih aktivnosti.

1. Prijeten tek v naravi

Tudi jeseni so dnevi lahko še kako lepi in ugodni za aktivnosti v naravi. Če bi sicer morda tekli, a so vam jesenska jutra preveč meglena in prehladna, lahko to počnete popoldne. Primerno se oblecite in pojdite na sprehod v naravo, morda v bližnji gozdič. Po nekaj minutah hoje boste začutili tudi željo po teku. Ni treba, da gre za maraton ali kakšen krajši šprint. Tecite po občutku, ravno toliko, da se boste nekoliko utrudili, a še vedno dobro počutili.

2. Kolesarjenje

Tako kot velja za tek, je jeseni moč tudi prav lepo kolesariti. Če seveda ne pada dež in so ceste suhe, boste čez dan zlahka nabrali kar nekaj kilometrov. Pa tudi bunde še ne boste potrebovali. Ne pozabite vzeti s seboj nekaj vode in kakšen prigrizek v obliki proteinske tablice. Vmes pa se lahko tudi kje ustavite in spijete topel čaj.

3. Igrajte tenis

Odličen način za aktivno preživljanje prostega časa. Tudi jeseni je moč igrati tenis, in sicer na pokritih igriščih, ki vam bodo nudila dovolj motivacije za preganjanje žogic in nasprotnika na drugi strani. Ta je navadno prijatelj(ica), s katerim delite zabavne prigode in se po končanem dvoboju družite ob pijači. Šport in dobra volja odganjata stres in bolezni.

4. Fitnes

Ne glede na vremensko napoved boste pred slabim vremenom vedno varni v fitnes studiu. V primeru, da si privoščite še osebnega trenerja, pa vam ne uide vrhunska pripravljenost za zimo in naslednje mesece. »Zdrav duh v zdravem telesu,« so rekli že naši stari starši in nas podili na igrišča, travnike ali v gozd.

In seveda so imeli prav. Redno gibanje, telovadba ali druge fizične aktivnosti dokazano močno pripomorejo k dvigu imunskega sistema. V jesenskih mesecih to pride še kako prav, saj na nas prežijo gripe in prehladi.

5. Hoja v hribe

Čeprav je morda sezona hribolazenja počasi prepustila mesto drugim aktivnostim, pa to še ne pomeni, da jeseni ne morete v hribe. Potreben je le nekoliko drugačen pristop in še vedno lahko zelo uživate v nešteto korakih po lepotah naše Slovenije.

Upoštevajte, da so dnevi krajši, koče odprte le še bolj ob koncih tedna, da potrebujete toplejša oblačila in primerno obutev. In velikokrat boste deležni lepšega, sončnega vremena kot v dolini. Preverjeno!

Comments are closed.