Dober računovodja

Računovodske storitve so eden ključnih segmentov vsakega podjetja. Kvalitetno računovodstvo lahko podjetju ali podjetniku prihrani kar nekaj denarja, po drugi strani pa površen računovodja lahko pahne podjetje v velike težave.

Ampak po čem prepoznati dobre računovodske storitve in kako poiskati dobrega računovodjo? Tokrat smo za vas raziskali prav to in izluščili tiste najbolj poglavitne točke.

Dober računovodja ne obdeluje le poslanih računov in letnih bilanc

Točno tako! Računovodja, ki za svoje delo jemlje le obravnavo poslanih računov in pripravo letnega poročila, vsekakor ne bo najboljša izbira za vas. Dober računovodja vam bo pomagal že pri sami ustanovitvi podjetja, vam svetoval, v kakšni obliki ga registrirati, katere dejavnosti obkljukati in podobno. Prav tako vas bo opozoril na morebitne pasti in veljavno zakonodajo.

Tovrstne zadeve se lahko spreminjajo, sprejemajo se novi zakoni, vi pa o njih morda niste seznanjeni. Pomaga tudi pri zaposlovanju, svetuje okoli plač, stroškov in drugega. Dober računovodja ni nikoli najcenejši ali najdražji, ampak tisti, ki se svoji stranki posveti tudi takrat, ko ta morda tega od njega ne pričakuje.

Pomaga pri načrtovanju prilivov in odlivov

V poslu je tako, da nikoli nisi zares 100 % prepričan, da bo ta ali oni račun plačan, da bo na računu dovolj sredstev za izplačilo plač ali plačilo računov dobaviteljem. Dober računovodja vam bo pomagal in svetoval pri načrtovanju prihodkov in odhodkov. Povedal vam bo, kar je primarno in kje je moč še kaj prihraniti.

Dober računovodski servis bo za vas poskrbel tudi v primeru zamudnikov s plačili računov. Morda bo celo poklical stranko in jo na sprejemljiv način opozoril na zapadle dolgove do vas. Pomagal vam bo tudi pri izterjavi starejših dolgov in vam v tem primeru svetoval, po kateri poti najhitreje do prigaranega denarja.

Dober računovodja je tudi malo terapevta

Malo je podjetij in podjetnikov, ki se vsaj občasno ne bi znašli v določenih težavah. Čeprav je morda na prvi pogled videti, da gre za brezizhodno situacijo, pa vas bo kvaliteten računovodja znal pomiriti in vam pokazati pravo pot za naprej. Takšen računovodja se bo odzval na vaš klic, si vzel čas in vam prisluhnil. S svojim znanjem in izkušnjami bo zagotovo uspel pomiriti strahove in primerno rešiti nastale težave.

Dejstvo je, da vam bo dober računovodja ali kvaliteten računovodski servis prihranil marsikatero težavo, nepotrebne skrbi in vam optimiziral poslovanje na način, ki bo za vas najboljši. Svetoval vam bo tudi pri tem, kateri program uporabiti za pisanje računov, kako se organizirati in na kaj biti še posebej pozoren.

Preden se odločite za svojega računovodjo, se pozanimajte o stroških (mesečnih in tistih konec leta) ter preverite, ali vam bo na razpolago tudi zunaj okvirjev, ki se bodo znašli na pogodbi. Vam bo dosegljiv preko telefona, e-pošte, vam bo svetoval v okviru sodelovanja in ali vam bo to dodatno zaračunal.

Zapomnite si, dober računovodja je zlata vreden zato si le vzemite čas in izberite pravega.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja