Zaščita kože pred mrazom

Prihajajo meseci, ko se ozračje precej ohladi, nase navlečemo toplejša oblačila, kljub temu pa na mrazu ostanejo deli našega telesa, ki pred mrazom niso zaščiteni. Pozimi na kožo vpliva kar nekaj dejavnikov. Ne le mraz, tudi centralno ogrevanje izsušuje našo kožo in jo naredi razpokano ter ranljivejšo na zunanje vplive.

Koža, ki je izpostavljena velikim obremenitvam in temperaturnim spremembam, se hitreje stara. Ker to verjetno nikomur ne diši preveč, preverite nasvete, kako zaščititi kožo pred mrazom.

Zaščitite obraz in ustnice

Ustnice so vsekakor močno na udaru mraza. Če ne skrbimo za njih, se hitro izsušijo, razpokajo in pojavi se neprijetna pekoča bolečina. Ustnice doma pred spanjem »zmasirajte« z nežno krtačko ali krpico za piling, potem pa jih namažite z balzamom za ustnice.

Prav tako je potrebno ustnice zaščititi pred odhodom iz toplega zavetja stanovanja. V ta namen so najbolj priročni kvalitetni vazelini, ki se učinkovito uprejo mrazu in vetru. Vazelin imejte vedno pri sebi kje v žepu ali torbici in po potrebi obnovite sloj na ustnicah.

Enako kot za ustnice tudi za obraz velja, da je močno izpostavljen mrazu in vetru. Obraz pred odhodom na prosto zaščitite s kremo, v primeru hladnega vetra pa poskrbite še za topel šal.

Zaščita rok pred mrazom

Roke so praktično ves čas na udaru vremenskih vplivov. Koža na rokah se zato hitro izsuši in razpoka, vse skupaj pa vodi tudi v hitrejše staranje kože. Kožo na rokah zaščitite s hranljivo dnevno kremo tudi doma, zunaj pa uporabljajte tople rokavice.

Če rok ne morete imeti ves čas v rokavicah, poskrbite, da so redno namazane, saj bo le tako koža na rokah ves čas pravilno hidrirana in čvrsta. Še posebej v zimskih časih se raje ognite sredstvom za čiščenje, ki vsebujejo alkohol, saj ta še dodatno izsušuje kožo.

Zaščitite kožo po umivanju

Z vsakim umivanjem rok in obraza boste s kože očistili tudi (vsaj) del zaščite, ki ste jo pred tem nanesli nanjo. Zato po umivanju vedno poskrbite za ponoven nanos ustrezne kreme na nezaščitene dele telesa.

Enako velja tudi za prhanje. Koža je človekov največji organ in nemalokrat se zgodi, da zanj ni pravilno poskrbljeno. Po prhanju ali kopanju na telo nanesite dovolj mastno negovalno kremo. Dobro je vedeti, da pozimi ni priporočljivo kopanje ali prhanje s prevročo vodo kot tudi ne uporaba agresivnih in preveč dišečih gelov ali mila.

Za konec še en nasvet. Če kdaj, potem ravno pozimi vaša koža potrebuje še več pozornosti. Tako kot celotno telo tudi koža za svoje zdravje potrebuje dovolj ustreznih vitaminov in mineralov, ki jih lahko zlahka pridobite iz pravilno izbrane hrane.

V kolikor ste mnenja, da pri tem nekoliko »šepate«, vsekakor posezite po prehranskih dopolnilih, ki bodo poskrbela za to, da bo vaša koža tudi v zimskih dneh zdrava in sijoča.

Comments are closed.