Nakup računalnika

Odločili ste se za nakup računalnika in se znašli pred večno dilemo. Prenosni ali stacionarni računalnik? V tem članku vam bomo skušali nekoliko olajšati odločitev. Seveda pa bo ta v največji meri odvisna od tega, za kaj računalnik v prvi vrsti potrebujete.

Stacionarni računalnik

Stacionarni ali namizni računalnik je navadno prednostna izbira, kadar je v prvem planu cena. A nikakor ne le cena. Namizni računalnik je postavljen v določenem prostoru, ki ga namenite za dejavnosti, povezane z delom na računalniku. Denimo, da računalnik uporablja cela družina, na primer za brskanje po spletu, otroci za šolske dejavnosti in zabavo. Še en pomemben dejavnik, ko gre za otroke, je tudi nadzor uporabe.

Ker je stacioniran na enem mestu, boste to mesto zagotovo tudi primerno opremili. Računalniška miza, primerno velik zaslon, tipkovnica, miška in ergonomski stol. Še posebej kadar so potrebe po uporabi računalnika časovno bolj obsežne, vam bo vaš hrbet zelo hvaležen.

Stacionarni računalnik je precej enostavno nadgraditi, v primeru okvare pa tudi popraviti, saj je sestavljen iz različnih komponent, kot so grafična kartica, procesor, zvočna kartica, ram in drugo. Omogoča tudi precej izhodov in vhodov za priključevanje zunanjih naprav. Če se ukvarjate z grafičnim oblikovanjem ali pa boste računalnik uporabljali za ogled filmov in igranje iger, boste seveda poskrbeli še za dovolj velik in kakovosten zaslon.

Prenosni računalnik

Prednost prenosnega računalnika je predvsem njegova prenosljivost. Če doma denimo nimate prostora, namenjenega za uporabo stacionarnega računalnika, lahko prenosnik uporabite kjer koli. Prenosnik zlahka vzamete tudi na pot ali na dopust, omogoča pa vam praktično vse, kar ponuja stacionarni računalnik.

Slabosti prenosnega računalnika so lahko vgrajene komponente, katerih večinoma ni moč nadgraditi ali zamenjati v primeru okvare. Če je po eni strani prenosljivost super, pa je na drugi strani minus avtonomija delovanja. V nekem trenutku boste pač potrebovali vtičnico. Prenosnik je odličen za krajše vsakdanje delo, pisanje člankov ali e-pošte ter brskanje po spletu.

Ste kaj bližje odločitvi?

Če imate na voljo prostor, namen pri računalniku presedeti nekaj časa in ga uporabljati še za kaj več kot le brskanje po spletu, boste verjetno raje šli v nakup stacionarnega računalnika. Temu boste dodali ustrezno velik in prilagodljiv zaslon ter ergonomsko miško in tipkovnico. Hrbet, roke in oči vam bodo nadvse hvaležni.

Če nimate na voljo prostora, kamor bi zložili vse potrebno, napeljali kable in sedli k tipkovnici, boste verjetno raje razmislili o prenosnem računalniku. Tega načeloma lahko uporabljate kjer koli, na kavču v dnevni sobi, na balkonu, v kuhinji, ali pa si ogledate kak film kar v postelji. Po moči verjetno ne bo v zaostanku za namiznim bratrancem, a vseeno z nekaj omejitvami. Velikost zaslona, višina le tega in avtonomija baterije so nekatere izmed njih.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja