Limona kot čistilno sredstvo

Za čistila, ki jih nakupimo v trgovskih centrih, vsako leto pustimo na blagajni pravo malo premoženje. Ob tem pa v svoj dom prinesemo tudi veliko kemikalij, ki niso najbolj priporočljive za naše zdravje. Marsikdo zna reči »bolj diši, bolj strupeno je«. Dejstvo pa je, da lahko uporabo tovrstnih čistil precej zmanjšamo, če si vzamemo čas in pripravimo svoje, precej bolj zdravo, naravno in dišeče čistilo.

Verjetno ste že ničkolikokrat slišali, da je limona dobra za to in ono. Seveda jo poznamo kot nosilec vitamina C, še posebej kadar zbolimo pa kot izjemno osvežilen in okusen napitek, imenovan limonada. Verjetno je tudi marsikdo že slišal, da se dobro obnese pri odstranjevanju rje ali druge nečistoče, saj je kislina v njej res učinkovita. Ampak, da bi iz limone naredili učinkovito naravno čistilno sredstvo?

Limona kot čistilno sredstvo proti prahu

Zelo priročno je, če imate doma neuporabljeno pršilko za tekočine. Vanjo nato iztisnite dobri dve žlici limoninega soka, nekaj kapljic olivnega olja, dodajte pet do deset kapljic eteričnega olja limone in dobro premešajte.

Vsebino nato razpršite po prašnih površinah in jih obrišite s krpo, ki za seboj ne pušča vlaken. Rezultat vas bo naravnost navdušil. Nič več prahu in prijetna aroma limone, ki bo napolnila in osvežila prostor. Brez kemije!

Odstranite neprijeten vonj iz mikrovalovne pečice

Vsi dobro vemo, kakšna postane notranjost mikrovalovne pečice, če jo redno uporabljamo. Mastnih madežev in drugih ostankov se lotevamo s tem in onim prijemom, s katerim pa smo različno zadovoljni. Vedno je skupni imenovalec čiščenja mikrovalovne pečice tudi neprijeten vonj. Ali ste vedeli, da se tega lahko enostavno rešite s polovico limone?

Uporabite posodico, ki je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici in jo napolnite z vodo. Nato prerežite limono na pol in eno polovico potopite v vodo. Posodico postavite v mikrovalovno pečico in jo prižgite za pet minut. Adijo neprijetne vonjave!

Kot zanimivost povejmo, da se neprijetnega vonja na podoben način zlahka znebite tudi v običajni pečici. V posodo, katere dno prekrijete z vodo, iztisnite sok dveh limon in posodo postavite v pečico, ki je pred tem že ogreta na 120 °C. Dovolj bo pol ure kuhanja/pečenja in vaša pečica bo dišeča kot že dolgo ne.

Neprijeten vonj na deski za rezanje

Vsi dobro vemo, kako hitro se deska za rezanje navzame neprijetnih vonjav čebule, česna in drugih sestavin, ki se vsakodnevno znajdejo na njej. Drgnjenje s čistili in spiranje z vodo navadno nima popolnega učinka, zato vonjave ostanejo. Poizkusite enostaven trik z limono, ki jo narežete na polovico in nato pošteno zdrgnete desko za rezanje. Presenečeni boste nad rezultatom!

Tako enostavno in toliko bolj zdravo

Sliši se enostavno in dejansko tudi je. Kar je še pomembno pri uporabi čistil iz limone, je tudi dejstvo, da učinkovitost spremljata prijeten vonj in zavedanje, da pri čiščenju nismo uporabili kemičnih izdelkov.

Za pripravo najrazličnejših čistil iz limone oziroma limoninega soka pa se večinoma uporabljata še soda bikarbona in kis. Enostavno in domače, da bolj ne gre.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja