Zavarovanje hiše

Zavarovanje hiše je vsekakor nekaj, česar ne bi smel preskočiti noben lastnik hiše. Prav tako pa tudi ne vzeti prelahko naloge izbiranja ustreznega zavarovanja. Ponudbe na trgu je precej, naslovi o ugodnih cenah v nebo vpijoči, realnost pa je lahko precej drugačna. In seveda tudi boleča v primeru, da pride do kakšnega neželenega dogodka.

Zakaj sploh zavarovati hišo?

»Nam se pa tako ali tako ne bo nič pripetilo,« je pogosto razmišljanje lastnikov objektov. Hiša je nova, ima varno električno napeljavo, ne stoji blizu reke ali potoka … Zakaj sploh zavarovati hišo? Marsikaj gre lahko narobe in verjetno obstajajo tudi situacije, na katere niti pomislili niste. Pomislili ste na poplavo in ugotovili, da blizu vaše hiše ni poplavnega območja.

Ampak, ali ste pomislili na poplavo, ki izbruhne v vašem domu? Počena cev zlahka pridela precej astronomsko številko, kar se škode tiče. Tu so še potres, vlomilci, udar strele in še marsikaj drugega bi se našlo.

Zakaj zavarovati hišo?
Potres, poplava in udar strele lahko popolnoma uničijo hišo.

Ko boste izbirali ustrezno zavarovanje za svojo hišo, bodite pozorni na vrsto zavarovanja. Tako kot pri zavarovanju avtomobila je tudi pri zavarovanju nepremičnine nekaj različic, ki ne krijejo vsega.

Ali ste vedeli, da pri zavarovanju hiše lahko zavarujete dvoje, in sicer samo nepremičnino (prostori, temelji, mehanska oprema in podobno) ter premičnino, ki pa običajno zajema opremo doma in osebne stvari?

Od česa je odvisna cena zavarovanja?

Cena zavarovanja hiše je odvisna od več dejavnikov. Eden osnovnih je vsekakor velikost objekta. Potem je pomembno, ali gre za osnovno zavarovanje ali pa paket vključite tudi dodatna zavarovanja, ki seveda s seboj nosijo višje stroške, a tudi večjo finančno varnost ob morebitni nezgodi.

Tako kot avtomobilski kasko ponuja opcijo z odbitno franšizo, je podobno mogoče zavarovati tudi hišo. A v tem primeru pozor! Cena samega paketa zavarovanja bo nižja, vendar boste morali ob morebitni škodi določen del zneska pokriti sami.


Še ena zelo koristna informacija glede zavarovanja hiše je vsekakor način zavarovanja na novo ali dejansko vrednost. V primeru, da bo vaša hiša zavarovana kot nova, boste ob morebitni nezgodi deležni povračila s strani zavarovalnice v višini, ki se smatra za ceno novega predmeta. Pri zavarovanju na dejansko vrednost pa se ob nezgodi upošteva amortizacijo in zastarelost.

Pri izbiri zavarovanja za vašo hišo bodite vsekakor previdni in potrpežljivi. Ponudbe na trgu se močno razlikujejo in dokler ne preverite vsega, kar zajemajo, se boste težko odločili za pravi paket.

Pogovorite se s prijatelji, znanci, tistimi, ki so že šli skozi to. Zberite čim več informacij, prisluhnite različnim zastopnikom in na koncu preverite vse pluse in minuse ter zavarujte svojo hišo tako, da boste mirno spali.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja