Najem ali nakup strešnega šotora

Kampiranje dobiva novo podobo s strešnimi šotori. Ljubitelji kampiranja v prikolicah in klasičnih šotorih imajo sedaj na voljo še eno vrsto preživljanja dopusta v naravnem okolju – praktično kjerkoli in kadarkoli. Strešni šotor se namreč prevaža, postavi in pospravi kar na strehi avtomobila.

Gre za izjemno inovacijo, ki obenem prihrani prostor za prtljago in omogoča hitrejše postavljanje in pospravljanje šotora. Če ste v tem trenutku pomislili, da na strehi avtomobila vendarle ne morete spati ali pa tam vsaj ni prostora za dva, naj vam zaupamo, da lahko na ta način bivakira tudi do 6 oseb!

Za kateri strešni šotor se odločiti?

Že informacija o tem, kako veliko prostora lahko strešni šotor ponudi, odpira vprašanje, koliko različnih je na voljo. Seveda so na trgu strešni šotori različnih dimenzij in oblik, ki nudijo tudi različno velik bivalni oziroma spalni prostor. Preveriti velja vse navedene dimenzije proizvajalca, kajti šele tako boste lahko prepričani o tem, koliko oseb bo spalo v takšnem šotoru. A pred tem omenimo še dve različici strešnih šotorov.

Prva je tista z mehko streho, ki je nekoliko cenejša, a potrebuje malenkost več dela pri postavljanju, kjer je treba uporabiti nekaj teleskopskih palic in vrvic. Druga pa ima trdo streho kar pomeni več aerodinamike pri prevozu, dodaten prostor za shranjevanje in postavitev v manj kot minuti, pri čemer se strešni šotor dejansko postavi kar sam.

Zakaj najeti strešni šotor?

Za najem strešnega šotora je na voljo več razlogov. Eden je zagotovo razmislek o tem, ali je takšen šotor primeren za nas kot tudi za katero različico se odločiti. Tudi cena je pomemben faktor, vsekakor pa je najem strešnega šotora primeren za osebe, ki ta način bivanja izvajajo redkeje.

Strešni šotor Thule Tepui Foothill
Strešni šotor Thule Tepui Foothill – Extremevital.si

Izkušeni in zagrizeni popotniki potrebujejo svoj strešni šotor. Predstavljajte si, kako enostavno se je z vozilom odpeljati na lokacijo, kjer uživate v lepotah narave in prekrasnem razgledu, spalnico pa imate kar s seboj na strehi avtomobila. Zjutraj v minuti vse skupaj pospravite in se že podate na pot proti novemu cilju.

Udobnost bivanja v naravi

Že res, da izkušeni kampisti v šotoru navadno ne tarnajo nad trdimi in hladnimi tlemi ali vlago, ki od tal prodira proti ležišču, a nikakor ni odveč omeniti, da strešni šotori odpravljajo tudi vse naštete tegobe. Ker je šotor postavljen na strehi avtomobila, bo tako daleč od trdih, hladnih ali vlažnih tal.

Tudi močnejše deževje ali nevihta vam tako ne bosta prišla do živega. Na tleh voda rada zaide v šotor, še posebej v primeru, kadar pozabimo okoli njega poskrbeti za odtočni jarek. Pa vsi tisti klini in napenjanje vrvic. Za udobje v strešnem šotoru poskrbi že vdelano ležišče, dodatno pa seveda zanj lahko poskrbimo tudi sami.

Zakaj najprej morda le najem?

Čeprav imajo strešni šotori veliko prednosti, pa vendarle za posameznike pokažejo tudi kakšno slabost. Tako je sicer pri vseh stvareh v življenju. Nekomu je nekaj zelo všeč, spet drugemu malo manj. In če bi karkoli izpostavili pri strešnih šotorih, kar jim ne bi bilo v prid, je to morda dostopanje do šotora.

Strešni šotor Thule Tepui Explorer Kukenam 3
Strešni šotor Thule Tepui Explorer Kukenam 3 – Extremevital.si

Če smo se v kampu vajeni v šotor splaziti ali pa na enak način sredi noči oditi na stranišče, je pri strešnem šotoru potrebne nekaj več pazljivost. Seveda je jasno, da se bo tja gor in tudi dol treba povzpeti oziroma spustiti po lestvi. Načeloma s tem ni nikakršnih težav, vendarle pa takšen način dostopa morda ne bo funkcionalen za vsakogar. Na tem mestu bo najem šotora zagotovo dobra ideja.

Nadgradite svoj strešni šotor

Ne le po velikosti, strešni šotori se razlikujejo tudi po dodatni opremi. Tako imamo denimo na voljo razširitev s tendo, ki dejansko ob avtomobilu – v povezavi s strešnim šotorom – poskrbi za dodaten prostor. Tam se lahko v miru preoblečemo ali kaj shranimo.

Strešni šotor s trdo streho lahko med prevozom služi tudi kot dodatni strešni kovček, saj lahko vanj pospravimo kar nekaj reči, ki jih potrebujemo s seboj. Za montažo strešnega šotora boste potrebovali ustrezne nosilce in nekaj dodatnih parov rok, ki pa jih ne boste potrebovali pri postavljanju in pospravljanju na svojem cilju.

Comments are closed.