Obdelava kovin v industriji

Obdelava kovin je na trgu prisotna že dolga leta. Se pa z leti močno spreminjajo postopki obdelave, saj se spreminja tudi tehnologija, ki na tem področju močno napreduje. Izdelovalci strojev za obdelovanje kovin sledijo svetovnim smernicam, ki narekujejo čim bolj natančno obdelavo s kar najmanjšim vplivom na okolje.

Tako prihajajo na trg stroji, ki so vse bolj natančni, kar ima za rezultat manj odpada, pa tudi nižjo porabo energije. Vse skupaj seveda pozitivno vpliva tudi na naše okolje. Pa poglejmo, zakaj je obdelava kovin tako zelo pomembna in kakšne načine obdelave poznamo.

Obdelava različnih vrst kovin

Poznamo več vrst kovin, ki se uporabljajo v gradbeništvu, avtomobilski ali drugi industriji. Prav zato pa za obdelovanje le-teh potrebujemo več vrst strojev. Ukrivljanje pločevine za avtomobilske dele, pa varjenje konstrukcij, laserski razrez, rezkanje, vrtanje in še bi lahko naštevali.

Kar je danes potrebno izpostaviti, je, da je z napredkom na tem področju prišlo tudi do velikih sprememb na delovnem področju. Ena izmed teh je prihod in uporaba robotov v industriji obdelave kovin. Ti so natančnejši od človeka in se ne utrudijo, poleg tega delajo tudi precej hitreje.

Ročno ali robotsko?

Robot za varjenjeČeprav smo zgoraj omenili prednosti robotske obdelave kovin, pa na tem mestu dodajmo tudi, da brez človeške roke kljub vsemu ne gre. Čeprav se v določenih procesih obdelave kovin uporablja robota, pa mora nekdo krmiliti s tehnologijo, ki ga upravlja in nadzira sam postopek.

Prav tako pa robotska obdelava kovin ne pride vedno v poštev. V primerih, ko se obdelovanje izvaja na prostem, morda na gradbeni konstrukciji, robot odpade. Na tem mestu bo še naprej kraljeval človek, saj se zna precej bolje prilagoditi različnim razmeram.

Zakaj je obdelava kovin tako pomembna?

Dandanes si življenja brez tega dela nekako sploh ne znamo predstavljati. Pa poglejmo najprej v transport. Avtomobili, avtobusi, tovornjaki, gradbeni stroji, vlaki, letala, … Vse to deluje na podlagi obdelave kovin. Potem so tu kuhinjski pripomočki, gradbene konstrukcije za hiše, stolpnice, mostove in podobno.

V resnici sploh nismo našteli še veliko reči, pa že vidimo, da brez obdelave kovin ne pridemo daleč. Zato je še kako pomembno, da se trg zaveda pomena tega področja in da podjetja, ki se z obdelavo kovin ukvarjajo, vedo, kaj pomeni ob tem tudi skrb za okolje.

Tehnologija in človek z roko v roki

Da samo tehnologija ali pa samo človek ne moreta držati pokonci kovinsko predelovalne industrije, je jasno, in tega se še kako dobro zavedajo tudi v enem najbolj prodornih podjetij na tem trgu. To je podjetje Kovinc d.o.o., v katerem se z obdelavo kovin ukvarjajo že od leta 1979. Zavedajo se, da je nujno redno posodabljanje same opreme kot tudi redno usposabljanje in nadgrajevanje znanja zaposlenih, ki s tehnologijo upravljajo.

Le na ta način lahko obdelava kovin danes poteka na najvišji možni ravni, kar pomeni tudi precej manjši vpliv na okolje, boljšo kvaliteto izdelave in zadovoljstvo naročnika. Če obdelava kovin poteka hitreje, z manj vložene energije in manj odpada, je končni rezultat tudi nižja cena za naročnika.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja