Trenažerji za pridobivanje kondicije

Dobra telesna kondicija je ključnega pomena, da smo sposobni opravljati dolgotrajen fizični in duševni napor. Če ste med tistimi, ki ste svojo kondicijo kar nekoliko zanemarili, je skrajni čas, da se spravite v gibanje – z izbiro pravega trenažerja bo bistveno lažje!

Dobra telesna kondicija pomeni, da boste daljšo razdaljo pretekli hitreje, dvigovali uteži z manjšim naporom ter bili sposobni daljših pohodov. Hkrati boste vsakodnevne aktivnosti opravljali lažje in z več energije, tudi vaše duševno stanje se bo izboljšalo.

Bistveno vprašanje pa je, kako pridobiti telesno kondicijo. Poleg vztrajnosti in veliko dobre volje boste potrebovali tudi ustrezne vadbene pripomočke. Med najbolj učinkovitimi so zagotovo trenažer za kolo, eliptični trenažer in veslaški trenažer. Spoznajte jih nekoliko podrobneje.

Trenažer za kolo – kolesarjenje kjerkoli in kadarkoli

Trenažer za kolo je med najbolj priljubljenimi kolesarskimi pripomočki med profesionalnimi kolesarji, vse pogosteje pa tudi med rekreativnimi, zato bi bil zagotovo primeren tudi za vas. Gre za nekakšno stojalo, v katerega vpnete kolo in vam na ta način nudi ravnotežje, hkrati pa ustvarja upor na zadnjem kolesu. Z gotovostjo lahko rečemo, da gre za najboljšo imitacijo vožnje s pravim kolesom, le da lahko z njim kolesarite v zaprtem prostoru in v vsakem vremenu.

Trenažer za kolo
Kolesarski trenažer Tacx NEO 2 Smart je na voljo v trgovini Extreme Vital.

Danes je na trgu ogromno različnih trenažerjev za kolo, od najbolj osnovnih modelov do pametnih trenažerjev, ki nudijo različne programe navidezne resničnosti. Slednji so se izkazali za zelo učinkovito motivacijsko sredstvo, saj z njihovo pomočjo lahko kolesarite skupaj z drugimi kolesarji ali si v dnevni sobi pričarate občutek, kot da kolesarite ob morju, v kateri izmed prestolnic ipd.

Eliptični trenažer – odlična alternativa teku

Eliptični trenažer je prav tako zelo priljubljena naprava, še posebej med tistimi, ki jih pestijo bolečine v sklepih. Izkazalo se je, da je najboljša alternativa teku, pri čemer so obremenitve na sklepe bistveno manjše, s tem pa je tudi verjetnost poškodb minimalna. Če ste med vadbo pozorni tudi na svojo telesno držo, je še učinkovitejša, saj aktivirate praktično vse mišice telesa.

Eliptični trenažer
Z vadbo na eliptičnem trenažerju boste izboljšali kondicijo in držo.

Eliptični trenažer sicer na prvi pogled izgleda zelo velika naprava. Vendar, če ga boste postavili ob steno, zagotovo ne bo moteča, če pa pomislite na vse funkcije, ki vam jih ponuja, je zagotovo vredna tehtnega razmisleka. Tudi ponudba eliptičnih trenažerjev je danes zelo pestra. Poleg osnovnih modelov so vam na voljo naprednejši, ki merijo srčni utrip, imajo vnaprej določene programe vadbe in nudijo še mnogo drugih funkcij. O njih vsekakor velja razmisliti, saj je nakup eliptičnega trenažerja dolgoročna investicija v zdravje.

Veslaški trenažer – naprava za krepitev celega telesa

Veslaški trenažer je odličen kondicijski pripomoček, s katerim posnemate gibanje veslačev v športnih čolnih. Čeprav na prvi pogled izgleda, da z njim krepite samo zgornji del telesa, pa z njim vplivate na celotno telo, tudi na mišice nog, trupa in srce. Njegova največja prednost je, da z minimalnimi obremenitvami na sklepe lahko na njem opravite odličen trening za pridobivanje kondicije in moči.

Veslaški trenažer
Veslaški trenažer je naprava za pridobivanje kondicije in krepitev mišic.

Veslaški trenažer oz. veslač je na voljo v različnih modelih. Pomembno je, da izberete takšnega, ki bo ustrezal vašim potrebam. Običajno imajo veslaški trenažerji vgrajene sisteme za različne stopnje upornosti, poleg tega pa lahko na zaslonu spremljate tudi druge podatke, kot so hitrost, razdalja, število zavesljajev, srčni utrip in podobno. Če želite veslaški trenažer uporabljati dolgo časa, izberite kakovostno napravo z močno in stabilno konstrukcijo.

Pred nakupom trenažerja imejte v mislih, da gre za dolgoročno naložbo, zato poskrbite, da bo izbrana naprava v celoti zadovoljila vaše potrebe. V nasprotnem primeru bo namreč hitro postala dodatno stojalo za odlaganje oblačil ali nabiranje prahu.

Comments are closed.